Meteen naar de inhoud

Daphne stapte uit de prostitutie

Daphne belandde in de prostitutie

Daphne is student Rechten. In haar studietijd raakt ze in de problemen. Ze heeft grote schulden en weet niet hoe ze haar geldproblemen moet oplossen. Via een vriend belandt ze in de prostitutie. Maar na 5 jaar houdt ze het er niet meer uit. Via het uitstapprogramma van Terwille lukt het haar om het roer om te gooien en uit de prostitutie te stappen.

 

De problemen van de nu 27-jarige Daphne beginnen eigenlijk al eerder. Haar jeugd is niet eenvoudig. Als enig kind van gescheiden ouders wordt ze geadopteerd door de nieuwe man van haar moeder. Wanneer blijkt dat haar moeder vreemd gaat, is ook dit huwelijk over. Daphne gaat bij haar moeder wonen, wat haar vader haar niet in dank afneemt. In haar studietijd is ze op zichzelf aangewezen, maar ze kan zich financieel helemaal niet redden. Zo raakt ze in de schulden, waar ze niet meer uit komt. Uithuisplaatsing dreigt en Daphne ziet geen andere uitweg om aan geld te komen dan door de prostitutie in te gaan. Na 5 jaar kán ze niet meer en weet ze: ik wil hier uit. Ze zoekt hulp en wordt doorverwezen naar Terwille. Al snel zit ze ‘in the middle of nowhere’: ze mag een tijdje op adem komen op boerderij ‘Het gewone leven’ in Frankrijk. Op deze veilige opvangplek kan ze onder begeleiding van professionals rustig nadenken over andere stappen in haar leven.

Structuur

“‘s Morgens om half negen moet je gedoucht en al aan tafel zitten voor het ontbijt”, begint Daphne over haar tijd in Frankrijk. “Daarna heeft iedereen vaste huishoudelijke taken en er is tijd voor creatieve momenten en ontspanning. Tijdens wandelingen met de hond zijn er goede gesprekken.”  Naast het weer leren functioneren in een vaste structuur met een gezond dag- en nachtritme, wordt er in Frankrijk ook gewerkt aan nieuwe doelen. Wat wil ze bereiken als ze weer terug is in Nederland? Hoe gaat ze dit aanpakken? En hoe zorgt ze ervoor dat ze niet terugvalt in oude patronen? Vanuit Frankrijk is er nauw contact met de hulpverleners van Terwille in Nederland, zodat Daphne na haar terugkeer meteen de hulp krijgt die ze nodig heeft.

Vertrouwen

De drie maanden in het buitenlandse berglandschap vliegen voorbij. De overstap naar Nederland valt Daphne niet makkelijk. Toch staat ze niet met lege handen. In Frankrijk heeft ze veel dingen geleerd. “Vooral om mezelf open te stellen voor mensen. Ik vertrouw anderen heel moeilijk,” vertelt ze, “maar in Frankrijk brokkelden mijn muren af.” Met onder andere het thema ‘vertrouwen’ gaat ze verder in Nederland aan de slag. Ook krijgt ze hulp voor haar psychische problemen en leert ze weer gezond functioneren in de maatschappij.

Toekomst

Op dit moment heeft Daphne het nog vaak moeilijk, vertelt ze eerlijk. Het is niet eenvoudig een ander leven te beginnen. Gelukkig krijgt ze hulp van Terwille door middel van behandelgesprekken en woonbegeleiding bij praktische zaken als het regelen van financiën.  En een meisje met wie ze op de boerderij in Frankrijk zat, woont bij haar om de hoek.  Ze probeert moed te houden en bezig te zijn. Twee keer per week werkt ze als vrijwilliger in de keuken van een verzorgingstehuis. Nadenken over de toekomst vindt Daphne lastig. Schulden zijn er nog steeds, evenals de last uit het verleden. Toch heeft ze wel ideeën. “Ik wil weer gaan studeren. Het liefst ga ik de opleiding SJD (Sociaal Juridische Dienstverlening) doen. En ik wil heel graag weer tot mezelf komen.” Hoeveel tijd dat kost kan ze niet zeggen. “Dingen die er in jaren insluipen zijn niet zomaar weer weg”, vertelt ze. “Ik haalde altijd mijn kracht uit het feit dat ik alles weg stopte, ik sloot me af voor iedereen. Maar dat hielp me alleen maar achteruit. Nu wil ik vooruit komen, en Terwille stimuleert me daarbij.”

Boodschap

Tegen vrouwen en meisjes die net als zij in de problemen zitten door bijvoorbeeld schulden, wil Daphne nog graag wat zeggen. “Ga absoluut niet de prostitutie in! Het helpt je niet vooruit, alleen maar achteruit, het is geen gezegend geld. Zoek alsjeblieft hulp bij instanties.” En hoopvol eindigt ze: “Er is altijd wel een oplossing.”

Veel vrouwen belanden om financiële redenen in de prostitutie. Om hen hieruit te helpen is een betaalde nieuwe baan essentieel.  Zo krijgen ze een (basis)inkomen waarmee ze een nieuw leven op kunnen bouwen. En een positieve sociale werkomgeving met gezonde arbeidsomstandigheden. Kunt u hen als ondernemer een baan bieden? U maakt daarmee de keus om invulling te geven aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid als bedrijf en bij te dragen aan de samenleving. Uw keuze biedt deze vrouwen vrijheid om echt te kiezen. Biedt hier uw vacature aan of neem contact met ons op voor meer informatie.