Meteen naar de inhoud

De nieuwe start van Janine

Janine (niet haar echte naam) belandt vanuit Tsjechië in een seksclub in Drenthe. Met het geld dat ze verdient, voorziet ze in haar levensonderhoud. In het begin lijkt het goed te gaan: ze doet haar werk, ze verdient geld en ze kan daarvan leven. Maar na drie jaar werken in de club, is ze óp. Ze kan het werken in de seksbranche lichamelijk en geestelijk niet meer aan.

In de seksclub waar Janine werkt ontmoet ze Wendy, de projectleider van ‘Van Raam naar Baan’. Al bij de eerste ontmoeting maakt ze Wendy duidelijk dat ze hulp wil. Maar het is niet zo makkelijk om uit de prostitutie te stappen. Omdat Janine minder dan vijf jaar geleden uit Tsjechië naar Nederland is gekomen, heeft ze geen recht op een uitkering. Ze moet snel ander werk vinden om in haar levensonderhoud te voorzien.

Aan de slag
Dankzij gesprekken bij Terwille durft Janine te stoppen met haar werk in de seksclub. Ze verhuist naar een veilige opvang van Terwille in Noord-Nederland. Hier komt zij tot rust en regelt ze onder begeleiding van Terwille ook praktische zaken. ‘Van Raam naar Baan’ ondersteunt haar bij het vinden van werk. Zij helpen haar bij het opstellen van haar CV. Via contacten bij een uitzendbureau kan Janine al vrij snel aan de slag bij een kwekerij.

Nieuwe start
Janine is inmiddels anderhalf jaar weg uit de club. Sinds een half jaar woont ze in een leerhuis van Terwille. Een veilige locatie, waar ze een gewoon levensritme kan ontwikkelen en behandeling en begeleiding krijgt van Terwille. Janine is heel blij dat ze de kans heeft gekregen op een nieuwe start met ander werk. Ze hoopt dat de mogelijkheid tot ander werk andere vrouwen ook zal helpen om uit de seksbranche te stappen.

Vacatures
‘Van Raam naar Baan’ is een initiatief van Terwille binnen het programma Perspectief+, een uitstapprogramma voor sekswerkers. Uit de seksbranche stappen is niet gemakke­lijk. Vaak zijn de vrouwen afhankeli­jk van het geld dat ze verdienen als sekswerker. Met ‘Van Raam naar Baan’ wil Ter­wille, samen met ondernemers, deze vrouwen een nieuwe werkkans en/of opleiding geven. Als ondernemer kunt u concreet bijdragen. We zoeken met name naar werk waarbij opleiding en een goede taalbeheersing niet cruciaal is. U kunt uw vacatures online plaatsen; wij nemen dan contact met u op.