Meteen naar de inhoud

Terugblik MVO borrel

Groningen – Op 22 september 2016 organiseerde Terwille in het restaurant Four Roses een MVO-borrel voor het project van Raam naar Baan. Terwille (GGZ) biedt innovatieve zorg, speciaal voor de doelgroep prostituees die een nieuwe start willen maken. Maatschappelijk betrokken ondernemers zijn daarin een belangrijke schakel. De aanwezige ondernemers vanuit Noord Nederland konden kennismaken met het project en zich ook laten inspireren door diverse sprekers.

Aan het begin van de avond werd een groep vrouwen gepresenteerd met fictieve beroepen. Sommigen werken bij Terwille en sommigen komen uit de prostitutie maar dit was bij het publiek niet bekend. Hieruit werd duidelijk dat je aan de buitenkant niet kan zien wat iemands verleden is. Uiteindelijk hebben we allemaal een verleden.

Van Raam naar Baan is een initiatief van Terwille. Terwille is een instelling voor verslavingszorg en biedt daarnaast hulp aan vrouwen die uit de prostitutie willen stappen, met het project Perspectief+. Uit de prostitutie stappen is niet gemakkelijk. Vaak zijn deze vrouwen afhankelijk van het geld dat ze verdienen in de prostitutie. Om de overstap naar ander werk te vereenvoudigen introduceert Terwille: Van Raam naar Baan.

Hoofdspreker bij de borrel was Maud Diemer, adviseur MVO. Zij vertelde over ‘de winst van sociale waarde’: waarom kiezen bedrijven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen? Zij deelde haar ervaring dat alle partijen erop vooruit gaan als ondernemers betrokken in de maatschappij staan.

Claudia van Veen van WerkPro deelde hoe die organisatie mensen begeleidt naar werk. Door eerst in werkplaatsen van WerkPro aan het werk te gaan leren mensen hoe ze vervolgens in andere ondernemingen aan de slag kunnen. De zorg die deze mensen nodig hebben mag niet bij bedrijven komen te liggen. Hierin is Terwille ook een goed voorbeeld, zij blijven betrokken bij eventuele behandeling als vrouwen de stap naar ander werk hebben gezet.

De laatste spreker was Toos Heemskerk, Directeur Not for Sale. Zij vertelde op inspirerende wijze hoe hun projecten op de ‘Wallen’ in Amsterdam begonnen zijn met het verkopen van soep. Nu is het voor vrouwen mogelijk om een opleiding te krijgen en hebben ze een eigen restaurant. In haar verhaal werd ook benadrukt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet betekent dat winst en concurrentiepositie verdwijnen.

De borrel werd met lekkere hapjes en drankjes verzorgd door de Four Roses. Er was een prettig sfeer waarbij ondernemers en hulpverleners van ideeën konden wisselen. Er zijn contacten gelegd om vrouwen uit Groningen die de stap willen zetten naar ander werk daar de kans voor te geven.